Jak tentokrát uspět

Mám pro vás na úvod zásadní otázku: Jste student jazyka nebo někdo, kdo daný cizí jazyk skutečně používá? Co tím myslím? Máte jazyk odděleně od vašeho života jako nějaký předmět ve škole, nebo se ho snažíte začlenit do každodenních činností?

Možná se jazyk učíte tak, že uděláte jednu kapitolu nebo téma v kurzu, a pak se vrátíte ke svému běžnému životu. V učebnicích nebo i v autentických materiálech na internetu se často mluví a píše o životech jiných lidí. Doma pak maximálně uděláte domácí úkol na další lekci, který obvykle nesouvisí s vaším životem (například čtete článek o princi Harrym a Meghan).

Co je na tom špatně? Nic konkrétního, jenom to, že to většinou nestačí. Jakmile kurz skončí, skončí i vaše aktivity v tomto jazyce. Maximálně si občas pustíte Netflix, ale přestanete aktivně používat jazyk. Proč?

Protože jste jazyk nezačlenili do svého života.

Vnímáte se jako student, ne jako člověk, který jazyk používá ve svém životě.

Podobně je to, když chcete změnit své stravovací návyky. To, že vám někdo napíše jídelníček na míru nebo si začnete objednávat krabičky, vám dlouhodobě nevydrží. Musíte změnit spoustu věcí – jinak nakupovat, plánovat jídla, přemýšlet o tom, co uděláte na oslavách, jak to ovlivní ostatní členy rodiny. Stejně je to i s učením jazyka. Musíte převzít zodpovědnost, začít plánovat a přemýšlet, a také se něčeho vzdát.


Stává se vám, že si večer řeknete, že jste pro svou angličtinu, němčinu, španělštinu nebo jiný jazyk zase nic neudělali? Není to o tom, že by s vámi bylo něco špatně.

Otázka zní: Jaké jste si připravili podmínky, abyste uspěli?

Domluvili jste se s partnerem, že ve čtvrtek se budete dívat na seriál v angličtině, i když on o angličtinu nemá zájem?

Naplánovali jste si přesný čas na učení slovíček a zapsali si to do diáře nebo nastavili upozornění do mobilu?

Máte svůj jazykový plán na očích, nebo ho máte schovaný v šuplíku?

Když jste si řekli, že si zopakujete gramatiku, věděli jste, kde k tomu najít materiály?

Není divu, že je pro vás těžké najít si na jazyk čas v běžném životě.

Ale věřte mi, že to není o čase. Je to o podmínkách, které si připravíte.

Víte, že když si něco konkrétně naplánujete a napíšete, je až o 70% větší pravděpodobnost, že to opravdu uděláte?

Pokud nejste úplný samouk a chodíte na lekce s lektorem, mluvte s ním o tom, co děláte mimo lekce. Požádejte ho o tipy na podcasty nebo videa vhodná pro vaši úroveň. Zeptejte se ho, jak se učí slovíčka. Využijte jeho know-how naplno.


A na závěr mám pro vás 8 konkrétních tipů, jak začlenit jazyk do vašeho běžného života:

  1. Tvořte si vlastní věty na slovíčka, která se učíte.
  2. Používejte samomluvu – komentujte, co právě děláte nebo co vám běží hlavou.
  3. Spojte svůj koníček s tímto jazykem (například si pusťte jógu v daném jazyce).
  4. Mluvte o tom, co a jak se učíte, s rodinou, přáteli, kolegy.
  5. Často přemýšlejte o tom, co se učíte, proč se to učíte a jak se to učíte.
  6. Vyhodnocujte své jazykové aktivity – co vám funguje a co ne, a tuto reflexi dělejte pravidelně.
  7. Mějte jazykový plán – naplánujte si učení, co potřebujete dělat, abyste dosáhli svých cílů.
  8. Vaše motivace a dlouhodobý jazykový cíl by měly obsahovat zamyšlení nad tím, jak se vám změní život, když dosáhnete svého cíle.

Neoddělujte učení jazyka od své identity. Učte se jazyk komplexně, jako součást vašeho života. Ať se stane vaším novým životním stylem!

Pokud byste potřebovali pomoct s vaší angličtinou tak, abyste ji mohli začít reálně používat, místo toho, abyste se ji donekonečna učili, ozvěte se mi. TEĎ je ta nejlepší chvíle rezervovat si své místo na nový školní rok. Budu se těšit!

Kurzy angličtiny

Jazykový koučink angličtiny

PS: Chcete pravidelnou dávku jazykové inspirace? Přihlaste se k odběru JAZYKOLETTERU. Získáte ihned jako uvítání checklist 13 pravidel jak se učit jazyky v souladu s nastavením našeho mozku.

Jako lektorka angličtiny a certifikovaná jazyková koučka pomáhám druhým objevit jejich vlastní cestu k jazykům. Co to znamená? To znamená, že jdeme zevnitř ven. Nejdříve se podíváme dovnitř sebe, jací jsme, jaké máme předpoklady k učení a jaký aktuálně žijeme životní styl a teprve potom se podívám kolem sebe, co za způsoby a metody učení se nabízí. Jsem autorkou praktického průvodce Navigace k objevení vlastní cesty k jazykům, motivačního manuálu Jak zatočit s pocitem „Já se ten jazyk nikdy nenaučím" a online kurzů Jazykový restart a Jak se učit slovíčka. Můj příběh si přečtěte zde >>